27 Ağustos 2011 Cumartesi

Zamanda Yolculuk: Oliver Kahn


Oliver Kahn, onun için söylenecek çok şey var aslında. "Maçı kurtaran adam" denilebilir onun için. Almanlar disiplinli olur derler. Tam bir disiplin abidesiydi o da. 1969'da Karlsruhe'de dünyaya geldi Alman kaleci. Doğduğu şehrin takımı olan Karlsruhe FC takımı ile altyapıdan as takıma kadar çıkma başarısı gösterdi Oliver. Henüz 17 yaşında, bir kaleci için çok erken sayılacak bir yaşta ilk profesyonel maçına çıktı Karsruhe FC takımı ile.

25 yaşına kadar Karlsruhe takımının kalesini korudu Kahn. 1994 yılında ise Bayern München takımının gözüne giren kaleci, o yılın yaz aylarında tam 
4,600,000 Alman Markı karşılığında kariyerinin sonuna dek ter dökeceği Bayern München ile anlaştı. München kalesini teslim alan Oliver, aynı yıl oynanacak olan 1994 FIFA Dünya Kupası'nda, Almanya Milli Takımı'na çağırılsa da çapraz bağlarının sakatlanması sonucu ancak 2 ay sonra, 1995 senesinde milli takım formasına kavuşabildi... İlk Milli Formasını 26 yaşında giyen Kahn, Milli Takım'ın as kalecisi Andreas Köpke'nin emekli olmasından sonra bu formayı devralacaktı.




Bayern München'de ise rekor bir ücretle transfer olan Oliver, takımı ile birlikte 1995-96 sezonunda UEFA Kupası Finali'ne çıkarak finalde rakipleri Fransa Şampiyonu Bordeaux'u yenmeyi başardı. 1997-98 sezonunda ise Oliver Almanya'daki ilk kupasını ise Lig Kupası'nı kazanarak elde etti. Kariyerinde ise bu sezon sonunda 2. kez yılın kalecisi ödülünü almayı başardı Kahn.

1998-99 sezonunda ise Bayern München ile Şampiyonlar Ligi Finali'ne çıkmayı başaran kaleci, takımı ile maçı 89. dakikaya kadar 1-0'lık skorla önde götürmeyi başarmıştı. Ancak maçın sonlarına doğru Manchester United atakları bitmek bilmiyordu. Sonunda Manchester sol köşeden 2 korner kazandı ve Beckham'ın kullandığı bu 2 korneri ilk önce Teddy Sheringham ve son olarak Ole Gunnar Solksjær gole çeviriyordu. Oliver Kahn'ın elinden hiç birşey gelmiyordu ki maçın bitiş düdüğü ile birlikte Manchester Avrupa Kupasının sahibi oluyordu...





Euro 2000 serüveni ise Almanya'nın gruplardan çıkamaması sonucu kısa sürmüştü. Turnuva sonunda emekli olan bir başka yıldız oyuncu Oliver Bierhoff'un sonrasında Almanya Milli Takımı'nın kaptanlığını da devraldı.
Kahn kariyerindeki en kötü performanslarından birini 2001 yılında Münih'te İngiltere'ye karşı oynadıkları maçta gösterdi. 
Daha önce 2000 yılında Wembley stadyumunda İngiltere'yi 1-0 yenen Almanya oyunun da favorisiydi. Fakat, Michael Owen'ın hat trick yaptığı karşılaşmayı Almanya 5-1 kaybetti. Bu mağlubiyete rağmen Almanya, Ukrayna'ya karşı oynadıkları play-off karşılaşmasını kazanarak FIFA Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. Kahn gelecek şampiyona için takımın bir numaralı oyuncusu olmaya devam etti.

3 Mart 2001'de
 Hansa Rostock ile oynadıkları karşılaşmada karıştığı bir olayda sahadan atıldı. Bayern Münih'in son dakikalara 2-3 yenik girdiği karşılaşmada Oliver, köşe vuruşu sırasında gizlice ceza sahası içerisine girdi ve zıplayıp topu karşı takımın ağlarına yumrukladı. Hakem hiç bekletmeden kırmızı kartını gösterdi ve Kahn da oyundan atıldı. 


2006'da Münih'te Arminia Bielefeld ile oynanacak bir karşılaşma öncesinde, Michael Rensing alıştırma atışlarla Kahn'ı hazırlıyordu. Kahn'ın gözüne isabet eden bir atış, gözünde şişmeye ve lekeye yol açarak karşılaşmada oynamasına engel oldu. Rensing'in kalede durduğu maçta Bayern sahadan 2-0'lık sonuçla galip ayrıldı.


FIFA 2006 Dünya Kupasında ise milli takımı ile son turnuvasını yapacaktı. Jens Lehmann'ın yedeği olarak kadroda yer aldı ve sadece 2 karşılaşmada oynadı. Türkiye ile oynanan karşılaşmada Lehmann'ın yedeği olarak kulübede oturdu Oliver. Turnuva'da Almanya, Türkiye'yi mağlup ederek finale çıktı ancak finalde Fernando Torres'in golüne engel olamayan Almanlar sahadan 1-0'lık mağlubiyetle boyunları bükük ayrılmıştı. Maçtan sonra Kahn milli takımı bıraktığını açıkladı...

Kahn, 2007-08 sezonunda takımla oynamak istediğini duyurdu. 2011 itibarıyla Bundesliga tarihinin 197 maçla, kalesinde gol yemeden en çok maça çıkan kalecisidir. 2 Kasım 2007'de 38 yaşındayken çıktığı 535'inci Bundesliga maçıyla ligin en çok maça çıkan kalecisi oldu. Oliver Kahn, 1 Mayıs 2008'de UEFA Kupası yarı finalinde Zenit St. Petersburg'a deplasmanda 4-0 kaybettikleri maçla son Avrupa karşılaşmasına çıktı. Son lig karşılaşmasına ise 17 Mayıs'ta Hertha Berlin'e karşı 4-1'lik galibiyet aldıkları maçta çıktı.
On dördünü Bayern'le geçirdiği yirmi yıllık futbol kariyerinin ardından 2 Eylül 2008 tarihinde Almanya XI karmasına karşı oynanan ve 1-1 sonuçlanan karşılaşma ile jübilesini yaptı.

Umut Naderi

1 yorum: